למה צמחי בית זקוקים לאור שמש?

צמחי בית זקוקים לאור שמש על מנת לקיים את תהליך הפוטוסינתזה, לגדול ולהתפתח ,שטף קרינה להתפתחות מינימאלית הוא 100-150 מיקרו איינשטיין למ”ר לשנייה, שווה ערך לקרינת שמש ביום חורף סגרירי ומעונן. כמו כן הצמחים מנצלים רק אור בתחום הנראה (PAR ) באורכי גל שביין 400-750 ננומטר. תאורת פנים רגילה אינן יעילות לצמח , וכיום גידול עציצים בבית מוגבל לקרבה לחלונות או מרפסות ואדניות חיצוניות.

מעוצב בקומפקטיות ודקורטיבי.

-אפקטיביות התאורה בצמחים נקבעת לפי עוצמת ושטף הקרינה, לדוגמא ביום קיץ בהיר , שטף הקרינה הוא כ 2000 מיקרו-מול או מיקרו איינשטיין למ”ר בשנייה, ואילו ביום סגרירי של חורף יורד שטף הקרינה לכ 150 מיקרו-איינשטיין בשנייה שזו היא פחות או יותר רמת הסף הנמוכה מבחינת שטף הקרינה שזקוק לו הצמח כדי להתפתח ולהגיע לאיזשהו צימוח ופריחה, למרות שבניסויים שנעשו בפקולטה לחקלאות ובמקומות אחרים בעולם הצליחו להחזיק צמחים בחיים, אך כמעט ללא גידול ברמה של 100 מיקרואיינשטיין למ”ר לשנייה.

-כדי לבצע את תהליך הפוטוסינתזה הצמחים  זקוקים לקרינה בתחום ה PAR כלומר האור הנראה , באורכי הגל שבין 400-750 ננו-מטר, ובייחוד בתחום הספקטרום של האור הכחול והאדום, שם יעלות הפוטוסינתזה מרבית. תחומים אלו של שטפי קרינה ואורכי הגל שונה מתחום האור הנראה לעין שלנו כבני אדם, כלומר הרבה פעמים אף שנדמה לנו שיש אור חזק בחדר , לא בהכרח הצמח מרגיש את אותו הדבר ,וכמו כן לא תמיד יעיל לצמח ובתחום הספקטרום המתאים. היתרון במנורות הפלורוסנט והלד, שהן יעילות בתחום האור האדום והכחול, ולכן מספקות אור מתאים לצרכי הצמח, ומצד שני אינו מבזבזות אנרגיה בתחום האינפרא אדום שגורם להתחממות. לעומת זאת כאשר אנחנו מדברים על נורות של תצרוכת אנרגטית נמוכה בספיקה של 15-24 וואט שעה, הרי שעוצמת ההארה ושטף הקרינה נמוכים במיוחד, והולכים ופוחתים ככל שמתרחקים מהמנורה (הנוסחה הפיזיקאלית אומרת שעוצמת שטף הקרינה פוחתת בחזקה הרביעית ביחס למרחק. לכן כדי להיות בתחום ה 150 -250 מיקרו-איינשטיין עלינו לקרב נורות אלו כמה שיותר לעלווה. בניסויים שנערכו בוקה בעבר, כפי שציינו בפתיח נתקבלה תוצאה מרבית מבחינת תגובת הצמח במרחק של 15 ס”מ מהעלווה, ואז גם החשיבות לנורות קרות ולא מחממות.  אין צורך להאיר את כל הצמח, מספיק להאיר את העלים העליונים. ישנה חשיבות רבה להתקנת רפלקטור יעיל ודקורטיבי שישפר את יעילות הנורות וימקד את האור בצמח.

– ישנם צמחים שונים שזקוקים לאורכי יום שונים על מנת לגדול ולקבל אינדוקציה לפריחה או לצורך פיזיולוגי ביולוגי אחר של הצמח. על ידי מכשיר הטיימר החכם אנחנו יכולים לתכנת את אביזר התאורה לאורכי יום או מחזורי הארה שונים, שיווסתו וימריצו את הצמיחה, פריחה והתנהגות הצמח, וישמשו חיקוי אמין יותר לאור השמש ועונות השנה. בכך שוב אנחנו מקטינים את תלות הצמח באור השמש והאקלים שמעבר לקירות הבית, בחלל הפתוח.

– השילוב של חיישן פוטואלקטרי ( photocell) שידע לזהות קרינת שמש או מקור אחר בעוצמה והיעילות הדרושים לצמח וכל עוד ההארה הזאת נמשכת, מפסיק אוטומטית את תאורת האביזר , מבטיחה חיסכון באנרגיה מניעת כפילות ופעולה של האביזר שלא כצורך וקונפליקט אסטטי בין אור מלאכותי לאור שמש שבא מהחלון.

-לסיכום הטכנולוגיה , הצירוף של כל המרכיבים והגורמים שתוארו לעיל יוצרים מיכול תאורה מלאכותית יעיל ומקצועי עבור גידול צמחים בפינות החשוכות של הבית והמשרד, אקולוגי ובעל צריכה אנרגטית אפסית תוך ניצול משאב מתחדש טבעי, ולמרות כל האמור לעיל האביזר יהיה דקורטיבי, בעל אור רך לעין ולא מסנוור שינעים את התאורה בתוך חלל הבית מבלי להפריע או ליצור מטרד, המהווה מכשיר גידול אגרונומי מקצועי , שפועל אוטומטית ללא צורך בטיפול והתעסקות מסובכים וקל וידידותי לתפעול של מגדל העציצים המקצועי או הלא מקצועי לחלוטין,  בעל פונקציונאליות מיוחדת במינה הממלא צורך ממשי במישקי הבית והמשרד.

השילוב של אלקטרוניקה עם אגרונומיה מביא חדשנות ייחודית, שאפשר להפכה לתקן בר קיימא בדיור העיר הירוקה ואפליקציות אחרות.